GERIAUSIAS BŪDAS PARODYTI MEILĘ GIMTAJAI KALBAI – SKAITYTI KNYGAS

  • Paskelbta: 2021-02-26
  • Kategorija: Renginiai

Vasario 25-ąją dieną, ketvirtadienį, dalis  III klasės gimnazijos mokinių dalyvavo virtualioje paskaitoje „Jono Biliūno apsakymų savitumas”, skirtoje Lietuvių kalbos dienas paminėti. Paskaitą vedė Maironio lietuvių literatūros muziejaus muziejininkė Nijolė Raižytė. Paskaitos metu muziejininkė pristatė Jono Biliūno asmeninio gyvenimo detales bei jo apsakymų ir novelių ypatumo reikšmę lietuvių literatūrai.

Biliūnas –  vienas jauniausių mūsų literatūros klasikų. Talentingą rašytoją iš gyvenimo anksti išplėšė negailestinga liga, o jis taip norėjo studijuoti literatūrą, atsidėti kūrybai. „Nieko nenoriu žinoti be savo literatūros“, – rašė draugui Povilui Višinskiui į Šveicariją. Niekur taip gerai nesijautė kaip bibliotekoje tarp knygų, senų leidinių. Silpstant sveikatai vis daugiau domėjosi filosofija, skaitė klasiką, pirmuosius krikščionybės šaltinius. Paskutinėmis gyvenimo dienomis J. Biliūnas grįžo prie savo vaikystės tikėjimo. Sunki liga gilino rašytojo vienišumą. Tik jauna žmona Julija Janulaitytė buvo ištikima slaugytoja ir bičiulė iki paskutinės gyvenimo dienos.  Išėjo iš gyvenimo menininkas skaudžiai gailėdamasis, kad tiek mažai tespėjo padaryti. Nors rašytojo gyvenimas buvo trumpas, bet labai intensyvus, kupinas vidinės kaitos. Jis jautėsi tęsiąs V. Kudirkos tradiciją.  XX a. pradžioje rašytojo įnašas į mūsų literatūrą buvo itin reikšmingas, nes kuriančiųjų dar gretos buvo negausios. „Kriterijus visiems mano darbams – sąžinė,“ – sakė Biliūnas. Ir pridūrė: „…savo sąžine ir savo pažiūromis neprekiauju.“

Gimnazistai labai džiaugėsi turėję galimybę artimiau susipažinti su novelės klasiku ir jo kūryba, juolab kad kaip tik per lietuvių kalbos pamokas nagrinėja rašytojo kūrybą. Gautas žinias jie tikrai galės panaudoti ir per pamokas, ir vėliau – egzamine. Sakome „ačiū” muziejininkei Nijolei Raižytei už įdomią ir informatyvią paskaitą bei dėkojame mūsų gimnazijos lietuvių kalbos mokytojai metodininkei Rimai Valiuvienei už suteiktą informaciją apie renginį ir moksleivių įtraukimą į platesnį literatūros pasaulį!

Gustė Godliauskaitė IIIC, Karolina Gudanaitė IIID, Benas Verslovas IIID

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos