Iš nevilties kylanti drąsa

  • Paskelbta: 2022-05-16
  • Kategorija: Renginiai

Penktadienį, gegužės 13 d., 8 al ir 8b klasių mokiniai su auklėtojomis Sonata Vaičiakauskiene ir Daina Banguole Urboniene bei lotynų kalbos mokytoju Vidu Garliausku vyko į Giedrės Žickytės dokumentinį filmą ,,Šuolis“. Jame pasakojama SSRS priespaudoje gyvenusio Simo Kudirkos, siekusio tapti politiniu pabėgėliu – žmogumi, kuris nepritaria savo gimtosios šalies valdžiai, santvarkai ir siekia gyventi valstybėje, kurioje vyrauja jam priimtinos vertybinės nuostatos, interesai, istorija.

Stebėdami šį filmą mokiniai turėjo galimybę susipažinti su Simo Kudirkos personažu, kuris savo laiku sukėlė visuotinį žmonių nepasitenkinimą įvairiuose pasaulio kampeliuose, ypač tolimojoje Amerikoje. Pastarojoje tuo laikmečiu jau gyventas visai kitoks, pasaulietiškas ir pilnavertis, gyvenimas, tad pagaliau buvo pastebėti ir valstybių, kuriose nebuvo žodžio laisvės, siekta visus suvienodinti, ištrinti gyventojų praeitį, paversti bejausmiais vergais, gyventojai. Filmas, Amerikos lietuvių pavyzdžiu, parodo, kaip svarbu palaikyti tuos, kurie kažkada buvo tavo likimo broliai.

Paradoksalu, bet galima teigti, jog ši istorija nebūtų išvydusi dienos šviesos ir nebūtų sulaukusi tokio didelio dėmesio, jeigu Simas Kudirka iškart būtų priimtas į Ameriką kaip politinis pabėgėlis. Turime džiaugtis, kad pasaulis pamatė tai ir pradėjo apie šį įvykį viešai kalbėti, juk, kaip kartą pasakė filmo režisierė G. Žickytė: ,,Prisiminimai – tarsi surandėjusi žaizda. Jeigu būtų galima viską pakartoti, tikriausiai kiekvienas jų dabar elgtųsi kiek kitaip. Nes tas šuolis pakeitė ne vieno žmogaus gyvenimą“. Tai tik dar kartą parodo, kaip sunku yra pastebėti tai, kas nėra parodoma tiesiogiai, ir kaip visgi žmonija yra linkusi atkreipti dėmesį į liūdnai pasibaigusias istorijas.

Lėja Junevičiūtė, 8 al
Austėja Kernagytė,  8 al

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos