Deborah Ellis apysakos MAITINTOJA pristatymas

  • Paskelbta: 2020-02-24
  • Kategorija: Renginiai

2020 m. vasario 22 d. Vilniaus knygų mugėje konferencijų salėje vyko Kanados rašytojos Deborah Ellis apysakos „Maitintoja“ pristatymas Kaip su vaikais (ne)kalbėti apie karą? Knygą 2019 m. išleido leidykla „Aštuntoji diena“.

Renginyje dalyvavo knygos iš anglų kalbos vertėja, IBBY Lietuvos skyriaus narė, vaikų literatūros tyrinėtoja Diana Gancevskaitė, Afganistano ambasadorius Rokas Bernotas, Lietuvoje su šeima jau kelerius metus gyvenantis, laisvai lietuviškai kalbantis vertėjas, afganistanietis Abdulas Basiras Yousufis, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento vyriausioji tyrėja, IBBY Lietuvos skyriaus narė Eglė Baliutavičiūtė, pokalbį moderavo Violeta Juodelienė, Vilniaus Abraomo Kulviečio klasikinės gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja, IBBY Lietuvos skyriaus narė. Salėje buvo ir vaikų literatūros tyrinėtoja, bibliotekininkė, IBBY Lietuvos skyriaus narė Lina Bimbirytė ir jos sūnus Herkus Lokuševičius (11 m.), pirmasis vaikas, skaitęs knygą lietuviškai ir nupiešęs lietuviškojo leidimo viršelį.

 Šviesaus atminimo fizikas ir vaikų rašytojas Gendrutis Morkūnas yra pasakęs, kad vaikams rašyti kur kas sudėtingiau nei parengti mokslinę publikaciją apie radiacinę saugą. Taigi diskutuota, kaip galima būtų kalbėtis su vaikais ir paaugliais apie karą, apie skaudžias išgyvenimų patirtis. Apie tai rašanti Kanados kūrėja Deborah Ellis 2018 m. rugpjūčio 31 d. tarptautiniame IBBY (International Board on Books for Young People – Tarptautinė vaikų ir jaunimo literatūros asociacija) kongrese Atėnuose skaitė pranešimą „Prieš duodant įsakymą“ (šis tekstas paskelbtas Literatūros žurnale METAI, 2019, 2). Vertėja Diana Gancevskaitė dalyvavo šiame kongrese ir jai kilo idėja pristatyti Kanados rašytojos knygą Lietuvos skaitytojams. Diana Gancevskaitė susitikimo metu perskaitė rašytojos laišką Lietuvos skaitytojams. Deborah Ellis specialiai parašė sužinojusi, kad jos knyga bus pristatyta Vilniaus Knygų mugėje.

Ambasadorius Rokas Bernotas pateikė išsamios informacijos, kodėl Afganistane paskutiniuosius šimtą metų smilksta karas, kas pasikeitė nuo to laiko, kai 1979 m. į šią šalį įsiveržė Sovietų Sąjungos kariuomenė. Vertėjas Basiras nuoširdžiai prisipažino, kad jam labai sunku kalbėti apie Afganistano vaikų gyvenimą. LNMMB Vaikų ir jaunimo literatūros departamento vyriausioji tyrėja Eglė Baliutavičiūtė sutiko, kad su vaikais nelengva kalbėti apie karą, bet dalis skaitytojų domisi bendraamžių gyvenimu kitose šalyse, jie tapatinasi su knygų herojais ir atpažįsta juos ištikusius išgyvenimus, kuriuos patiria ir Afganistano vaikai. Eglė Baliutavičiūtė kalbėjo, kad vaikus kamuoja visai nevaikiškos temos ir problemos, kad dažnai paaugliai, kaip ir pagrindinė knygos veikėja Parvana, vienuolikmetė afganistanietė, sprendžia sudėtingus egzistencinius klausimus, susijusius su gyvenimu ir mirtimi. Eglė Baliutavičiūtė sutiko su mintimi, kad iš tikrųjų vaikai gali labai daug ką suprasti. Mintimis apie pagrindinės veikėjos Parvanos gyvenimo sunkumus pasidalijo ir knygos viršelio autorius Herkus Lokuševičius su mama bibliotekininke Lina Bimbiryte.

       Leidyklos „Aštuntoji diena“ atstovė po renginio pakvietė įsigyti rašytojos Deborah Ellis knygų leidyklos stende, palinkėjo malonių įspūdžių Knygų mugės renginiuose

Informaciją pateikė lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Violeta Juodelienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos