Susitikimas su Europos parlamento Sacharovo premijos laureatu OLEGU SENCOVU

  • Paskelbta: 2021-10-20
  • Kategorija: Renginiai

Spalio 19 d. gimnazijos abiturientai kartu su istorijos mokytoja Daliute Paškauskaite dalyvavo susitikime ir diskusijoje su Europos Parlamento Sacharovo premijos laureatu Olegu Sencovu M. Mažvydo bibliotekoje. Olegas Sencovas – Ukrainos režisierius, Krymo aktyvistas, kalintas Rusijoje už tariamą teroristinių aktų organizavimą, 2018 m. Sacharovo premijos laureatas. Sacharovo premija skiriama asmeniums, grupėms ir organizacijoms už išskirtinį indėlį ginant minties laisvę.

Diskusiją moderavo politologas Vytis Jurkonis. Susitikimo pradžioje buvo rodomas trumpametražis dokumentinis filmas ,,Holiday“ apie Ukrainą iš žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalio „Nepatogus kinas“. Daug dėmesio buvo skiriama atskleisti ukrainiečių požiūrį į šių dienų į Europą, rodoma, kaip žmonės mini ir švenčia gegužės 9-ąją, Pergalės dieną. Premijos laureatas O. Sencovas pasakojo apie savo patirtį, situaciją Kryme ir Ukrainoje, tautinį identitetą. Pašnekovas komentavo piliečių požiūrį į ES, prakalbo apie momentą, kuomet sužinojo, jog tapo Sacharovo premijos laureatu. O. Sencovas prisipažino, jog šis nuopelnas jam, kaip asmeniui, neturi reikšmės, o visus nuopelnus skiria savo valstybei. Jis teigė, jog norėtų, kad Ukraina, kaip valstybė, ateityje nebeturėtų žmogaus, kuris gautų Sacharovo premiją ne dėl to, kad jis nori likti toks vienintelis, o dėl to, kad tikisi, jog Ukrainoje baigsis visi neramumai ir nebebus už ką pretenduoti į šią premiją.

Gimnazistai džiaugiasi turėję galimybę plačiau išgirsti apie laureato patirtį, iš arčiau susipažinti su Ukrainos situacija bei dėkoja gerbiamam svečiui ir Europos Parlamento biurui už suteiktą progą apsilankyti renginyje.

 Gimnazijos Mokinių taryba

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos