PASKAITA IR EKSKURSIJA MOKINIAMS APIE LIETUVOJE KURIAMAS LAZERINES TECHNOLOGIJAS

  • Paskelbta: 2021-09-14
  • Kategorija: Renginiai

2021 m. rugsėjo 9 d. Lazerinių technologijų skyriuje Fizinių ir technologijos mokslų centre (LTS-FTMC) lankėsi Vilniaus Abraomo Kulviečio klasikinės gimnazijos III vyresniųjų klasių mokiniai, kuriuos lydėjo fizikos mokytojas metodininkas Igoris Smirnovas. Jiems mokslo populiarinimo paskaitą-ekskursiją „Lietuvoje kuriamos lazerinės technologijos“ skaitė 2020 metų Lietuvos mokslo premijos laureatas, LTS-FTMC vyriausiasis mokslo darbuotojas, LMA Jaunosios akademijos (LMAJA) pirmininkas dr. Mindaugas Gedvilas. Ekskursiją  organizavo LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai" vadovė Aldona Daučiūnienė 

Paskaitoje buvo papasakota Lazerinio mikroapdirbimo technologijų laboratorijos (LMTL) įkūrimo ir raidos istorija, tai pat buvo pristatyti  LTS-FTMC vykdomi moksliniai tyrimai ir Lietuvoje kuriamos lazerinės technologijos bei jų taikymai pramonėje: stentų pjovimas lazeriu, optinių liniuočių metrologijai formavimas, selektyvus lazerio inicijuotas metalizavimas, lazerinis interferencinis apdirbimas bei interferencinė litografija, plonasluoksnių saulės elementų lazerinis raižymas, lazerio inicijuoti periodiniai paviršiniai dariniai ir savaime nusivalantys paviršiai, nusidėvėjimui atsparus lazerinis ženklinimas, nanodalelių generacija vandenyje ir t. t.

Ekskursijoje po laboratoriją mokiniams buvo parodyti lietuviškose įmonėse UAB „Light Conversion“, UAB „Ekspla“ ir UAB „Elas“ pagaminti ultratrumpų impulsų lazeriai bei lazerinio mikro- / nanoapdirbimo staklės, aiškinti jų veikimo principai, aptarti svarbiausi techniniai parametrai ir preciziškumas lazeriu apdirbant medžiagas. Buvo apsilankyta elektroninės mikroskopijos ir profilometrijos laboratorijoje, kur analizuojami ir charakterizuojami lazeriu apdirbti bandiniai. Mokiniams buvo pasakota apie vaizdinimo galimybes pasitelkiant galingiausius mikroskopus (optinį 3D profilometrą, skenuojantį elektroninį mikroskopą, adatinį profilometrą, optinį mikroskopą, ir atominių jėgų mikroskopą),  buvo trumpai paaiškinti jų veikimo principai. Atsakyta į mokinių klausimus apie šios srities studijas aukštosiose mokyklose, paaiškinti pagrindiniai lazerių veikimo principai, diskutuota apie galingiausius pasaulio lazerius.

Nuotraukoje: LMA Jaunosios akademijos pirmininkas dr. Mindaugas Gedvilas pasakoja apie lazerines technologijas.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos