POETO ADOMO MICKEVIČIAUS KELIU

  • Paskelbta: 2020-01-16
  • Kategorija: Renginiai

Sausio 15 d. IIIA ir IIIB kl. gimnazistai, lydimi auklėtojų Danutės Basijokienės ir Liudmilos Leonavičienės bei lotynų ir lietuvių kalbų mokytojo Vido Garliausko, aplankė daugelį vietų, susijusių su iškilaus Romantizmo poeto Adomo Mickevičiaus gyvenimu Vilniuje.

Ekskursija prasidėjo prie Aušros vartų, kur poeto motina savo sūnų dėl jo silpnos sveikatos aukojo Šv. Mergelei Marijai. Toliau poeto pėdsakai vedė į Bazilijonų vienuolyną, kuriame 1823 m. poetas buvo kalinamas už veiklą nelegalioje Filomatų draugijoje (apie tai liudija poemos „Vėlinės“III d.). Kelionė tęsėsi Didžiąja gatve prie paskutinės Vilniuje A. Mickevičiaus buveinė – namo, iš kurio jis buvo ištremtas į Rusiją. Prie Šv. Onos bažnyčios gimnazistai stabtelėjo mintyse nusilenkti  poeto  A. Mickevičiaus paminklui.

Pagrindinis ekskursijos tikslas – Adomo Mickevičiaus muziejus, įrengtas Bernardinų gatvėje, kur poetas gyveno ir suredagavo vieną garsiausių savo kūrinių – poemą „Gražina“. Muziejaus darbuotojos papasakojo apie poeto gyvenimą, parodė ten saugomus autentiškus jo  laiškus, jam priklausiusius baldus, aptarė jo veiklą, susijusią su Filomatų ir Filaretų draugijomis. Mokiniai pamatė  ir Juozapo Zavadskio spaustuvę, kurioje buvo išspausdintas pirmasis Adomo Mickevičiaus poezijos rinkinys „Baladės ir romansai“. Paskutinė šio kelio stotelė – Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčia, kur 1899 m., minint  Adomo Mickevičiaus  100-ąsias gimimo metines, buvo pastatytas paminklas. Ekskursiją A. Mickevičiaus keliu vedė lietuvių kalbos mokytojas ekspertas Vidas Garliauskas, pats užaugęs Vilniaus senamiestyje ir visą gyvenimą jį aistringai tyrinėjantis, todėl gimnazistus jo pasakojimai  skatina domėtis gimtojo miesto kultūros istorija.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos