PILIETINIO UGDYMO PAMOKA KITAIP

  • Paskelbta: 2022-10-20
  • Kategorija: Renginiai

Spalio 18–19 dienomis II gimnazijos klasių mokiniai kartu su klasių vadovėmis Sonata Vaičiakauskiene, Daina Urboniene ir Jurgita Valiuliene bei istorijos mokytoja Daliute Paškauskaite vyko į edukacinę kelionę po Zarasus ir Turmantą Pirmojo pasaulinio karo pėdsakais.

Edukacijos vadovas istorikas ir kraštotyrininkas Ramūnas mokinius supažindino su Zarasų miesto pavadinimo kilme, miesto istorija, geografine (aplink miestą tyvuliuoja net 326 ežerai, todėl jis laikomas ežeringiausiu Lietuvos miestu). Apėję Zarasus juosiančio ežero pakrantes, mokiniai gavo progą pakeisti matymo perspektyvą – nuo Zarasų r. savivaldybės viešosios bibliotekos stogo pasigėrėti įspūdinga miesto panorama.

Miške už Zarasų, ties Latvijos siena, yra išlikę Pirmojo pasaulinio karo fronto linijos ženklų: senieji blindažai ir bunkeriai. Mokiniai pirmiausia juos apžiūrėjo iš išorės, o paskui ir patekti į vidų, pamatyti ir pajusti, kokiomis sąlygomis kariauta Pirmojo pasaulinio karo metu. Edukacijos vadovas pateikė daug iškalbingų to meto faktų, papasakojo kariškų istorijų.

Aplankę ir ištyrinėję šiurpą keliantį karo paveldą vietovėse, mokiniai nuvyko į Turmanto pagrindinę mokyklą, kurioje įrengtas kraštotyros muziejus. Jame eksponuojami regione rasti Pirmojo pasaulinio karo laikų artilerijos sviediniai, šautuvai, buities detalės, karių nuotraukos bei išlikę jų daiktai.  

Grįždami į Vilnių mokiniai apmąstė edukacijos suteiktus įspūdžius ir potyrius ir pripažino, kad tokiomis valandėlėmis istorija lyg priartėja, koreguodama kiekvieno istorijos sampratą, ugdydama istorinį mąstymą ir pilietinę savimonę.

Aurelija Lipskytė, I al, ir Miglė Babaliauskaitė, Ib

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos