TARPTAUTINĖS TOLERANCIJOS DIENOS MINĖJIMAS. #MEPALietuva

  • Paskelbta: 2020-11-23
  • Kategorija: Renginiai

Tarptautinei Tolerancijos dienai – 2020 lapkričio 16-ajai – gimnazijoje buvo skirta dorinio ugdymo pamokų savaitė (tikybos mokytoja ekspertė Jurgita Biktimirovaitė, etikos mokytoja metodininkė Aušra Šidlauskienė, etikos mokytoja Gintarė Bartašienė, tikybos mokytojas Sigitas Žukauskas, pradinio ugdymo vyresnioji mokytoja Valentina Baltuškonienė).

Šiais metais tarptautinės Tolerancijos dienos idėja – Tolerancijos dėlionė. Tokią temą padiktavo viešojoje erdvėje skambanti mintis, jog mūsų visuomenė – kaip dėlionė, sudaryta iš skirtingų gabalėlių. Visuomenę sudaro skirtingo amžiaus, lyties, socialinės padėties, išsilavinimo, pažiūrų, pomėgių, gyvenimo būdo ir t. t. žmonės.

     Pilietinės iniciatyvos  Tolerancijos dėlionė buvo keliami tikslai:

  • išanalizuoti ir išsiaiškinti žodžio „tolerancija“ reikšmę;
  • aptarti su mokiniais, ar mes gyvename tolerantiškoje visuomenėje, kokių netolerancijos/tolerancijos pavyzdžių mokiniai gali pateikti;
  • rasti ir aptarti XX a. istorijos pavyzdžius, susijusius su netolerancija kitai tautai, religijai ar rasei. Analizuoti, kokias neigiamas pasekmes gali sukelti netolerancija, priešiškumas kitam, kitokiam;
  • aptarti XX a. Lietuvos istorijos faktus (nacių ir sovietų okupacijų laikotarpius), rasti tolerancijos/netolerancijos pavyzdžių mūsų istorijoje;
  • piešti, iš fotonuotraukų ar iš kitų medžiagų gaminti dėstus (detales), kuriuos sujungus į visumą išryškėtų paveikslas tolerancijos tema.

     Šias temas klasės plėtojo per klasės valandėles, atliekant įvairias kūrybines užduotis. Siūlyta su vyresnių klasių mokiniais aptarti istorinius įvykius ir paanalizuoti, kaip totalitarinėse valstybėse, tokiose, kaip nacistinėje Vokietijoje ar Sovietų Sąjungoje buvo nepriimtina, jog visuomenėje yra skirtingi žmonės. Per istorijos, etikos, pilietiškumo pagrindų, kalbų pamokas analizuota tolerancijos / netolerancijos tema: kaip netolerancija kitokiam gali tapti agresija prieš kitą asmenį, žmonių grupę.

Su jaunesniais mokiniais siūlyta aptarti kokią mūsų visuomenę mato mokiniai, ar pastebi nepakantumo, netolerancijos atvejus mokykloje, klasėje, artimiausioje aplinkoje.

     Tolerancijos skatinimui mokiniai turėjo galimybę peržiūrėti edukacinį filmuką Nenurašyk, o palaikyk (filmo nuoroda: https://www.youtube.com/results?search_query=nenurasyk+o+palaikyk) ir padiskutuoti tolerancijos tema.

Etikos mokytoja metodininkė Aušra Šidlauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos