EKONOMIKOS IR VERSLUMO UGDYMAS GIMNAZIJOJE – „ACCELERATOR_X“ PROGRAMA. Rėmimasis žiniomis ir naujovėmis. #MepaLIETUVA

Apie Lietuvos Junior Achievement

Lietuvos Junior Achievement (LJA) – pirmoji Lietuvoje nevyriausybinė organizacija, beveik 30 metų sėkmingai įgyvendinanti progresinio ekonominio švietimo, verslumo ugdymo, finansinio raštingumo ir ugdymo karjerai programas bendrojo ugdymo mokyklose, profesinio mokymo įstaigose ir aukštosiose mokyklose.

Lietuvos Junior Achievement įtraukia įvairaus amžiaus moksleivius ir studentus – nuo pradinių iki aukštesniųjų klasių ir universitetų, suteikdama kiekvienam jų galimybę mokytis antreprenerystės ir finansinio raštingumo iš geriausių savo srities profesionalų.

Apie „accelerator_x“ programą

Jau antri metai gimnazija dalyvauja „accelerator_x“ programoje, kurios metu mokiniai gali išsirinkti juos dominančią vietos problemą, įsteigti jaunąją bendrovę ir imti ją spręsti taip, kaip jiems atrodo geriausia. „accelerator_x“ programa suteikia 5-8  ir 9-12 klasių mokiniams galimybę išbandyti realaus verslo kūrimo pradmenis dar mokyklos suole ir iš tikrųjų patirti, ką reiškia kurti, vystyti, valdyti verslą, priimti reikšmingus sprendimus, įgyti žinių, praversiančių kuriant verslą ateityje: mokiniai ugdo lyderio savybes ir bendradarbiavimo įgūdžius, kūrybiškumą, drąsą priimti nepatogius sprendimus. Šios programos metodologija paremta plačiai versle naudojamomis dizaino mąstymo (angl. design thinking) ir verslo modelio (angl. business canvas) metodologijomis.

Įkurdami jaunąją bendrovę mokiniai įgyvendina visą verslo valdymo ciklą: įkuria įmonę, sukaupia pradinį kapitalą, planuoja, analizuoja vartotojų poreikius, kuria savo paslaugą arba produktą bei jį parduoda, vykdo rinkodaros kampaniją ir po mokymosi proceso įmonę uždaro. Mokinių jaunąsias bendroves kuruoja ekonomikos mokytoja Vigilija Kelerienė, o mokinius konsultuoja verslo savanoriai, mentoriai-ekspertai, kurie dalinasi savo įžvalgomis ir patirtimi.

Mokykla antrus metus dalyvauja Jaunųjų bendrovių mugėje – konkurse eXpo.  2021 m. regioninės mugės nugalėtojai  – 11-ų komanda, kuri Lietuvos Junior Achievement organizuojamoje Nacionalinėje eXpo susirungė su 40 geriausių komandų iš visos Lietuvos. Nacionalinė eXpo – tai „accelerator_x“ programos metų uždarymo renginys. Savo svarba jis prilyginamas nacionalinėms mokinių olimpiadoms – dėl geriausiųjų vardo varžosi mokiniai iš visos Lietuvos, atstovaudami savo bendroves, mokyklas, miestus ir miestelius. Projekte dalyvavo daugiau nei 3000 mokinių ir daugiau nei 850 komandų. Nacionalinė eXpo buvo organizuojama kartu su strateginiu poveikio investuotoju SEB bankas ir „Moody‘s Lietuvoje“ bei „UPS“, „Narbutas“, „Scandagra“, partneriais „Coca-Cola Foundation“, „MJJ fondas“ ir kitais. Ši eXpo vyko 2021 m. gegužės 20 d. kultūros bare „Kablys“. Mūsų gimnazistai Džiugas Balčiūnas, Mantas Vaina, Viltė Donauskaitė, Dominyka Abaravičiūtė, Heraldas Matačiūnas ir Rugilė Česnytė (IIIa) regioninėje Vilniaus eXpo laimėjo I vietą ir gavo kelialapį į nacionalinę eXpo, kurioje buvo nominuoti startuoliškiausia bendrove.

2021 m. gegužės 30 d. mūsų gimnazijos mokiniai Džiugas Balčiūnas ir Mantas Vaina (IIIa) ir ekonomikos mokytoja Vigilija Kelerienė už nuopelnus įgyvendinant ekonomikos programas buvo pakviesti į Socialinę apsaugos ir darbo ministeriją susitikti kartu su ministre Monika Navickienė. Susitikimo metu „JA TITAN 2022“ čempionato finalo dalyviams ir jų mokytojams ministrė įteikė padėkas. Finalo dalyviai taip pat susitiko su „Moody's“ atstovais, kurie mokinius draugiškai pakvietė į savo biurą, pristatė, kokias veiklas jie atlieka kiekvieną dieną.

2022 m. gruodžio 10 d. mūsų gimnazijos 11 klasių mokinių jaunosios bendrovės "GABKO" ir "LipLip" dalyvavo LJA  organizuojamoje Kalėdinėje eXpo. Renginyje dalyvavo 130 jaunųjų bendrovių, atrinktų iš visos Lietuvos. Jos ruošė stendus, kuriuose pristatė savo produktus komisijai, kitiems dalyviams ir lankytojams, jais galėjo prekiauti. Mokiniai detales apie savo veiklą, produktą turėjo pasakoti komisijai ir atsakyti į visus jiems iškilusius klausimus, už tai buvo vertinami. Renginys buvo kupinas teigiamų emocijų, mokiniai įgijo patirties ir pasisėmė naujų idėjų tobulinti savo verslui. Po puikaus renginio įvyko apdovanojimų ceremonija. Mūsų mokiniai užėmė prizines vietas – LipLip laimėjo III vietą, o GABKO – II vietą.

Ekonomikos mokytoja metodininkė Vigilija Kelerienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos